Als wonen een bijzonder voorrecht wordt

Als je een huis koopt denk je vaak eerst aan een woonruimte. Zoals sommige makelaars zeggen "je koopt wat muren en een locatie". En voor nieuwbouw klopt dat wellicht. Maar als je een huis koopt als dit ,dan is dat gewoon niet zo.
Het was een beetje als toen we een keer een MG kochten. Gewoon een nieuw model, zo uit de showroom. Maar je 'krijgt' daar een hoop merk historie bij. In dit geval kochten we een huis, maar eigenlijk koop je een brok historie.
Natuurlijk, 1885 klinkt oud, maar je gaat pas beseffen wat je hebt als je erin trekt.

We wisten dat dit huis het geboortehuis van de verkoper was en dat hij onze nieuwe buurman zou worden. Op de helft van het perceel van zijn stadsboerderij had hij, samen met zijn vrouw, een nieuw huis laten bouwen. En wij hadden de unieke optie om de (toen nog) stadsboerderij te verbouwen tot een thuis. Onze eigen woonboerderij.

Onze plannen hebben we overlegd met de toenmalige bewoners en toen voorgelegd aan de gemeente. De voorschriften voor een gemeentelijk monument zijn niet streng, maar wij wilden wel alles netjes regelen. Zeker als je nieuw in een kleine gemeenschap komt.

Dan de koop en oplevering. We zijn dezelfde dag in het huis getrokken. Dat wil zeggen: we hadden slaapzakken en een luchtbed in onze auto en zijn blijven slapen in het huis. Pas wat later hebben we spullen overgehaald naar de paar ruimtes die we niet direct wilden verbouwen.
We hadden de diensten van de aannemer, die ook het huis van onze nieuwe buren (en oud eigenaars) had gebouwd, ingeschakeld, maar voor het sloopwerk hebben we toch maar vrienden (en onszelf) ingeschakeld. Dit moet de huiskamer worden!!

Stal 

Toegegeven, er was nog wel wat te doen. Maar bij de foto's ziet u het eindresultaat!
We zijn bijna een halfjaar bezig geweest (met VEEL ondersteuning van de aannemer en zijn mensen) voordat we het huis 'toonbaar' vonden. Maar de buren (dus ex eigenaars) hebben ons in die tijd ontzettend geholpen en wij voelden ons echt welkom Alphen.

Maar je gaat ook steeds meer voelen dat je niet zo maar in een huis woont, maar dat het een privilege is dat je in zo'n brok historie mag wonen. Het besluit om alle kennissen van de buren uit te nodigen voor een open huis was dan ook niet vreemd. En hun enthousiaste reacties en verhalen waren heerlijk!
Nu weten we bijvoorbeeld dat de pomp in onze bijkeuken heel lang de watervoorziening was voor veel huishoudens in Alphen en dat dit huis lang de 'inzamelplaats' was voor de eieren uit het dorp. En later bij het weghalen van de oude trap kwam zelfs de oude bedstee van de buurman te voorschijn!

Kortom, wonen in een huis als dit is een privilege!

Kees en Inge

Prominent dorpsgezicht
Schoolstraat 17, Alplen (GLD)
0487 - 560317
Mevrouw.Heijna@Calvin.nl