De grote verbouwing

8 juni 2001: de overdracht van het huis heeft plaatsgevonden en het huis is nu officieel van ons. Goed voorbereid als we zijn, hebben we de slaapzakken alvast meegenomen om meteen aan de slag te kunnen en gewoon te blijven slapen. Helaas bleken we toch nog het een en ander te zijn vergeten, dus ik terug naar Enschede (waar we woonden voordat we naar Alphen verhuisden), onze buurman en mijn echtgenoot achterlatende. Konden die gewoon aan de slag.
Dat hebben ze dan ook gedaan, want toen ik terug kwam, was de hooizolder al deels gesloopt!

Stal 2Wat toen allemaal volgde, is eigenlijk niet te beschrijven. Toch gaan we een poging doen, zodat u, als lezer een goede indruk krijgt van dit bijzondere huis.
Eerst veel sloopwerk: de voergeul (de geul tussen de twee palen in, zoals hier links te zien), de gaskachel in de voormalige woonkamer alsook de muur daarvan, de rest van de hooizolder en de oude schuur achter het huis.

Varkensstal

Ondertussen echter, waren het huis en de zaak in Enschede door de verhuizers leeggehaald en overgebracht... Wat een spullen kan een mens toch in de loop der jaren verzamelen! En van eventuele hoogtevrees waren we ook meteen af.


VerbouwingDoorkijk

Maar na al het sloopwerk kon de opbouw beginnen! Dit is de badkamer, te herkennen aan de vorm van het bad en de douchebak.

Douchecel

Omdat een stal natuurlijk niet is geïsoleerd, hebben we het dak daarvan zelf geïsoleerd. De muur was enkelsteens, dus een extra muur ervoor met isoleermateriaal ertussen.

Binnenmuur

Uitdagingen: die krijg je genoeg als je zo'n oud pand gaat verbouwen. Zoals bijvoorbeeld: wat doen we met het hooiluik (het donkere houten deel in de achtermuur op foto hierboven)? Want dat zit eigenlijk te laag ten opzichte van de nieuwe verdiepingsvloer.....Hoe we dat hebben opgelost, laten we u graag in het echt zien!

Omdat de koeien jarenlang in de stal verbleven, zijn de oude draagbalken natuurlijk niet echt schoon meer. Dus de hogedruk-spuit erop! Erg nat, niet alleen de vloer maar wij ook!

HogeDrukHet oude hout werd echter wel goed schoon en nadat een specialistisch bedrijf het hout tegen allerhande ongedierte had bewerkt, hebben wij de balken mooi afgewerkt.

Verrassingen, die kwamen we bij de verbouwing ook tegen! Alleen maar positieve, dat gelukkig dan weer wel. Bij het slopen van de oude badkamer bijvoorbeeld, beneden in de oude stal gesitueerd, kwamen we deze prachtige oude uur tegen, met oude steentjes uit de Maas.Nu onze 'kunstmuur' tegenover de huiskamer, maar toen zag ie er wel wat anders uit!

KuntmuurInSpe

Toen we het kochten, was het huis nog niet voorzien van centrale verwarming. En ook voor onze wensen op gebied van elektriciteit schoot het huis op dat moment nog wat tekort. Geen probleem, dat lossen we natuurlijk direct op!

Enfin, dat hebben we natuurlijk verder afgewerkt en inmiddels is de ketel vervangen door een nieuwe!

Het schiet op: het framework voor de deuren naar de woonkamer is geplaatst en de vloer wordt gestort! Meters leiding voor de vloerverwarming erin, nog meer isolatie en: stort dat beton maar!

Beton

Gelukkig werd de zolder van het voorhuis NOG niet verbouwd. Dus daar konden we wonen.

Slaapkamer1Tja, je moet je spullen toch ergens laten....

Na een paar maanden ploeteren, komt aan de grote verbouwing toch echt een eind. De keuken wordt geplaatst!

Keuken1

Onze aannemer riep altijd: "Het komt allemaal goed!" En daarin heeft ie absoluut gelijk gekregen! Want voor ons is dit een echt thuis, modern en van alle gemakken voorzien maar ook met de historie nog goed in het zicht.
Een oase van rust: ook voor u?

Prominent dorpsgezicht
Schoolstraat 17, Alplen (GLD)
0487 - 560317
Mevrouw.Heijna@Calvin.nl